Rityta 1-s


                          Nose Work Podden

                             Med Anna Barnö & Michaela Andreasson

Vem är Anna Barnö?

Jag fullkomligt älskar hundar och har gjort så i hela mitt liv. Jag tjatade under hela min uppväxt om att få en egen hund. Drömmen blev sann när jag fick min första lägenhet och en liten dalmatinervalp flyttade in. Jag heter Anna och lever idag med min man Christian i ett hus på landet, med stor tomt och tre glada hundar, Alice, Majken och nytillskottet Iris.
Mitt djupare intresse för hundar och dess beteende började när jag fick hem min Aussie Felix, det var en känslig individ med mycket åsikter. Han var min stora kärlek och han lärde mig massor. Efter bara något år tillsammans blev jag sjuk i cancer, mitt i all ångest över att ha blivit sjuk behövde jag hjälp med att hitta en träningsmetod som fungerade för oss, jag passade inte in i mallen att säga till, trycka ner och vara bestämd, de var nämligen de råden jag fick. Tack vare Canis hundskola hittade jag klickerträningen och startade då min resa i denna magiska värld. Jag gick tränarutbildningen och sen också den ettåriga instruktörsutbildningen i Norge. I flera år ägnade jag mig åt eget företagande och drev kursverksamhet i mitt företag Tassvis, jag gick vidareutbildningar för instruktörer i spår och apportering men har sen några år tillbaka lagt kursverksamheten åt sidan och utbildar istället sociala tjänstehundar för Terapihundskolan.
Under dagtid jobbar jag som hälsopedagog på ett äldreboende. Jag har hand om hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter för hyresgästerna. Majken min snart fyraåriga labrador arbetar tillsammans med mig som hundteam på boendet. Hon är utbildad terapihund och min bästa kollega. Av egen erfarenhet vet jag att hundar betyder oerhört mycket när man är sjuk och behöver tröst. Det är en ynnest att få arbeta tillsammans med sin hund och sprida glädje & värme. Även Alice är utbildad Besökshund, men hon är inte i tjänst just nu, jag är fortfarande tveksam till om hon verkligen passar för arbetet, däremot älskar hon viltspår, apportering och Nosework, så just nu ägnar vi oss åt det. Familjens minsting Iris är än så länge tjejen som får hänga med och upptäcka världen i lugn och ro. Vi skyndar långsamt, förhoppningsvis är hon rätt hund att bli min nästa kollega, men det får tiden utvisa. Hon visar just nu stort intresse för att bära saker och har ett spontant intresse för vilt, så apporteringen vore kul att börja med.
Nästan all min lediga tid spenderas på hundintresset, med tre hundar hinner jag inte så mycket mer. Jag älskar att träna och också att tävla, det ger mig ett kvitto på vart vi ligger, att jag tänker rätt, att vi utvecklas och kommer vidare. Noseworken som sport är ju fantastisk, olika sökområden med olika svårighetsgrader gör att vi måste hitta nya spännande former för fortsatt träning och det är ju det som är så kul. Den som trodde att det var enkelt, kommer snart förstå att det behövs mängder med träning för att bli bra, riktigt bra. Förutom att hundarna älskar att använda sina näsor tycker jag om när hundarna själv styr över sitt arbete. Här gäller det att bli expert på att läsa och förstå sin hund, det är också gynnsamt för mig som hundägare till vardags. Ju mer jag förstår min hund desto bättre blir vår relation.

Vem är Michaela Andreasson?

Jag lever idag tack vare en av mina bästa vänner, hans namn var Hubbe, en svart blandraskille med en stor vit fläck på bröstet, dumboöron & ett välformat huvud som pyntades av två magiska ögon & rynkor i pannan som berättade att han kände av mina känslor långt innan han jag själv kände av eller kunde förklara dem. Ja det kanske låter klyschigt men det är sant, jag lever idag tack vare honom.  Jag har sedan 8 år tillbaka lämnat ett liv med missbruk & destruktiva förhållanden som innebar svek, lögner, misshandel & död.
Det kanske låter konstigt men jag brukar säga att förut så knarkade jag ihop med min hund, idag knarkar jag hund. 
Jag har sedan 4 år tillbaka drivit Hubbe's Hunddagis, ett dagis där enda målet var att "bara jag går plus minus noll så är jag nöjd, jag behöver 7 dagisgäster för att få det att gå ihop" Idag 4 år senare, just precis nu har jag sålt den delen av verksamheten då utveklingen varit enorm & de utbildningar jag gått därefter till allt från allmänlydnadsinstruktör, kantarellsök, viltspår, nose work instruktör m.m kräver all min tid & att jobba 100% med båda delar var dessvärre inte möjligt.
Jag bor idag sedan 8 år tillbaka på Öckerö i Göteborgs norra skärgård tillsammans med min man Jimmie & våra tre hundar, Loke, Ymer & Diva. Två labrador grabbar 3 & 1 år & en bordercolliemix på snart 14 år. 
Jag har sedan barnsben omringat mig med djur, allt från ödlor till hästar men det har ändå alltid varit hundarna som varit den stora passionen då jag känt att det är just den vänskapen jag behöver för att fungera. Jag behöver mina vänner, eller vänner, jag skulle vilja använda ordet familj för det är vad hundarna är för mig & jag behöver dem, dag som natt, det är tack vare hundarna som glöden & motivationen i mig växer samt en vilja som säger att ingenting är omöjligt.
I samma rasande fart som verksamheten utveklats har likså jag & intresset för hundspråk, att läsa hund, hundens behov & vikten av att se varje enskild individ för vem de är bara växt & i takt med utvecklingen av verksamheten har jag vuxit, sida vid sida med mina bästa vänner vilket nu lett till att vi (eller rättare sagt jag föreläser & hundarna hänger med) om ett liv i missbruk & hundarnas läkande effekt, både i men framförallt när man lämnat det livet bakom sig & att komma vidare.
Jag vet vad hudarna gjort för mig & vad de gör för mig, varje dag, de läker mig inifrån & ut, de tröstar när jag är ledsen & gläds åt min glädje men det var inte förrän min pappa blev sjuk i cancer som jag förstod vikten av hur läkande en hunds blotta närvaro är, min pappa somnade in den 8 april 2018 med Loke vid sin sida & det är tack vare min pappa som vi idag utbildar oss till besökshundsteam med målet att bli terapihundsteam via svenska terapihundskolan. 
Nose Work för oss är en sport & träningsform som framförallt står för glädje då det är så förbaskat kul. Att se självständigheten & motivationen i söken som inte bara ger utdelning i form av köttbullar det stärker dessutom självförtroendet som på sikt tar oss genom svårare sök & miljöer som vi med vissa individer i början trodde var omöjligt. Med Nose Workens hjälp har jag sett många individer växa från puppa till fjäril, ofta med en förare i tårar av lycka strax bakom.


 En ide sådde ett litet frö som nu håller på att gro & förhoppningsvis växa till något magiskt.
Två Nose Work nördar med deras hundar som offentliggör sina tankar kring allt som har med Nose Workens värld att göra & självklart en hel del annat hundnördigt vid sidan av det. Det blir förutom tankar kring träning, tips & personliga tränings/tävlings mål interjuver med andra likasinnade & några av våra främsta instruktörer.
Kommer inom kort, tills dess kan ni följa oss via vår FB sida samt instagram @noseworkpodden

   Ta del av våra          avsnitt nedan