Rityta 1-s

Underbara magiska förbannade jäkla sommarvärme....

Ja, det är precis så jag känner, jag fullkomligt älskar sommar, solen är uppe innan oss (vilket är tidig) för att dra ned ridån långt efter att vi somnat.
Man kan sitta ute till sent, ta en kopp kaffe & njuta en tidig morgonstund i trädgården medans dagget sakta torkar upp, ligga i solen & bara njuta, se hundarna bada i soluppgången, plaska i poolen, semestra, åka på äventyr, ja listan kan bli lång av njutbara dagar men det är inte speciellt kul eller njutbart alls när hundarna lider & allt man börjat tänka är att måtte värmen snart försvinna.
För er som känner mig så vet ni att vi står upp ca 04:15-04:30, varje dag hela året.
En del tror att det beror på att jag är morgonpigg & visst det är jag men enbart för att det blivit en rutin, en rutin jag uppskattar då jag njuter till max av våra morgonstunder ensamma i bergen likaså på stränder & vägar.
Men anledningen till att vi börja gå upp såpas tidigt är faktiskt pga Loke & hur han reagera på värmen redan under sin första sommar som liten då han hade det tufft, så tufft att han kunde kräkas även de dagar temperaturen inte var speciellt hög men luften var torr & kvav & eftersom det för mig är viktigt att ge grabbarna en rejäl morgonpromenad så var enda alternativet att ge oss ut så tidigt som möjligt.
Men oavsett hur våra rutiner ser ut så var det inte det jag skulle skriva om nu men det går hand i hand med mina tankar kring de senaste dagarna då Loke haft ett rent h*lvete & vårt hopp ligger nu på några beställda täcken & tro mig jag har provat allt från kylvästar till kragar m.m av alla dess märken, dynor är ett plus men inte alls den effekt jag önskar & tyvärr inte till någon hjälp för Loke när han behöver det som mest.
Glassar? Både ja & nej, jag ger inte glass i syfte att kyla ner grabbarna utan snarare för en spännande upplevelse men alltid under uppsikt & såpas stora block att de inte kan svälja hela bitar, de får slicka, men inte tugga.
Jag föredrar att ge dem en slush med frukt/bär som fylls upp med vätskeersättning & ibland blodmjöl, men mest för att jag vill få i dem vätska.
Ja nu börjar jag lämna riktning på inlägget igen för det jag skulle komma till är hur mina tankar går kring träning & tävling under sommarens varmaste dagar.
Vi säger ofta det finns inga dåliga väder & samtidigt promotar vi att träna i alla väder men med handen på hjärtat, ska alla verkligen träna & tävla i alla väder?
Detta är såklart högst individuellt, våra hundar är individer & påverkas olika av allt från värme till kyla men det vi har gemensamt är ändå att det ska vara kul att träna & likaså att tävla & tyvärr är det så att jag efter några dagars över analyserande på golvet tillsammans med Loke & kylklampar kommit fram till att vi fortsättningsvis litar på magkänslan & ställer in planerad träning som tävling om temperaturen är för hög, det blir inte ens ett sök på någon minut & jag ska i ärlighetens namn säga att även om jag är tacksam för detta såkallade ”wake up call” så har det gett mig sån fruktansvärd ångest & jag ska berätta varför.
Fredag morgon, vi gick som vanligt upp före tuppen, tog oss ut i bergen & pjuuu, såå varmt, men vi bor ju på en ö & med flera bad längs med promenaden var vi efter ett par timmar hemma igen innan vi skulle ge oss iväg till Vara för tävling.
Väl på färjan skriver jag till våra vänner som är på plats ”är det värt att åka?” samtidigt som jag har Sofia i telefon & säger precis samma sak till henne, men vi åkte, det var ju ändå första tävlingen på länge & jag tänkte att det blir säkert kul.
Väl på plats infann sig en glädje i att återse så många underbara människor, hundar & team samtidigt som magkänslan återigen sa att detta blir för tufft för Loke.
Banvandring drog igång, tävlingen startade & snart var det vår tur vilket jag ska försöka summera så väl jag kan.
Ingen motivation, inget driv, inget go över huvud taget, jag fick pusha, stötta, anvisa, det var alltså långt ifrån hur vi tränar & väldigt långt ifrån Lokes personlighet & med tre av fyra funna gömmor skulle jag säga att det var enbart min stora underbara björns ”will to please” som ledde till dessa godkända sök men aj vad jag slår mig på fingrarna efter detta.
Att stötta & anvisa vid start eller i komplexa områden & när det behövs är en sak men nu menar jag att det var jag som tog klivet in i sökområdet före Loke, för hans del kunde dagen kvittat.
Jag tjata ”kom igen Loke, detta kan du, kom igen” vilket nästan ger mig tårar i ögonen för det vi hade där & då var inget teamwork utan som ovan skrivet endast Lokes vilja att göra mig nöjd & jag skäms.
Jag har försökt tänka positivt för jäklar vilka snygga markeringar han bjöd på helt utan krafs eller nagg i de tre första söken men var det pga vårens intensiva markerings träning eller enbart för att han inte orka något annat?
Sista söket gav Loke en liten energikick & såhär i efterhand helt klart värt en felmarkering, inget jag kommer lägga så stor vikt på mer än att jag behöver normalstora dockor att söka på (går även bra med människor om någon ställer upp) då det låg en stor docka & sola i söket & för att göra historian något kortare så kommer här
Ann-Louises kommentar ”Det ska väl till en labrador för att huvudet ska trilla av”
Ja, det var vad som hände, dockan var snygg, människor är snygga, människor är bäst enligt Loke & även om jag inte tror att han uppfatta det som en människa så gick han igång på dockan, huvudet trilla av & på en millisekund hinner jag tänka ”från klockrena markeringar till kyssar & krafs pga trötthet” vilket ledde till en markering & som många av er vet så innebär ordet markerat detsamma som rätt, bra eller japp så ut ur område med en trött men ack så glad pralin & kvar ligger en huvudlös docka.
Direkt efter sista söket gick det fort till bil, på med ac & gasen i bott medans tankarna börja snurra, sen har de snurrat under hela helgen då Loke varit utslagen till största delen av dygnets alla timmar & det är inte bara utslagen som i trött, det är riktigt synd om honom.
Värmen gör honom stressad, att inte veta vart han ska ta vägen, att blöta ned honom skapar till följd utslag då pälsen är så tät att han börjar klia vilket i sin tur leder till ännu mer utslag & då är den onda cirkeln igång.
Jag funderar på att raka mage & en bit med på ben, någon med erfarenhet om det?
Skriv då gärna en rad eller två.
Vår lösning & något han uppskattar & som får honom att slappna av är när vi ligger tillsammans på golvet med isklampar mot bröst & mellan bakben, utan tvång utan av fri vilja så lägger han sig & är fri att gå när han än önskar vilket han aldrig gjort utan snarare att jag tar bort klamparna när andningen är normal, han är avslappnad & långt bort i drömmarnas värld.
Så hur är det då med träning i alla dess väder?
Ja, det är som sagt högst individuellt & det jag vill skicka med er är att lita på magkänslan.
Träna i alla väder så länge er hund mår bra, så länge glädje & motivation får stå högst upp på listan oavsett om det är minus eller plusgrader.
Jag kommer fortsätta anmäla till sommartävlingar men med vetskap att jag kanske ställer in, vilket jag kommer göra om jag får minsta tecken från Loke.
Jag kommer fortsätta träna hela sommaren men då inte de varmaste av dagar & de dagar vi tränar är det i ottan eller efter läggdags & sen när höst & vinter kommer så ska jag aldrig mer klaga på att det är kallt när vi tränar/tävlar samtidigt som jag har full respekt för de som upplever kyla på samma sätt som vi (Loke) reagerar på värmen.
Inlägget är baserat på en del frågor kring just träning/tävling i värme & jag vet inte om ni fick svar på dem men min rekommendation eller mina tips är som sagt:
- Lita på magkänslan
- Läs/snacka med din hund - allmäntillstånd/glädje/motivation?
- Sänk ”kraven”/träningsmålen
- Pausa när det behövs
- Våga ställa in/bryta
- Ibland är det aldrig fel att bara vara/vila
- Krama din hund
- Det ska vara kul för er båda
Jösses vad långt det blev, vet knappt vad jag skrivit men summa summarum, känner ni inte igen er hund varken före, under eller efter träning, är allmäntillståndet ok men motivationen som bortblåst, gå då & bada istället & tänk att i morgon är en ny dag & ni har hela livet på er att både träna & tävla.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln