Rityta 1-s

Våga vägra att välja!

Våga vägra eller våga älska matskål?
Vi vågar vägra att välja!
Jag älskar berikning, något som ofta förekommer hos oss är födoberikning av alla dess former både genom färskfrysta ben så som märg, revben, oxhals, älgben osv men det serveras även en hel del kongar av olika varianter fyllda med gotta & när grabbarna är ensamma med pappsen eller husse (kalla det vad man vill) som är lite äckel magad så är klassikern att leta föda i trädgården om det inte finns färdigportionerade kongar/ben i påsar så han slipper röra dem.
Vad menar jag då med att vågar vägra att välja?
Jag förstår grejen med våga vägra matskål, det handlar om att istället för att ställa fram en portion med hundmat helt utan krusiduller så finns många roliga saker man kan testa.
Men för en del har detta blivit då stort att man faktiskt riktar kritik mot de som använder matskål, vilket inte är okej i mina ögon.
Det man kan göra är förstås att göra maten lite mer svårtillgänglig eller spännande genom att låta hunden själv leta efter den, eller stoppa den i en aktiveringsboll eller sprida ut i trädgården.
Men för mig så handlar det även om att fylla matskålen med godsaker att undersöka.
Jag älskar våra matskålar & hundarna lika så.
Det finns flera sätt att berika födan på.
Jag har valt bort att blanda allt likt en barnmatsportion då hela grejen med berikning är som bortblåst för L & Y som hade svalt allt utan att smaka.
Detta är högst individuellt men jag har två labradorer & tro mig, de vet hur man sväljer utan att smaka även om de faktiskt inte äter allt som många tror.
Ymer skulle tex aldrig äta popcorn & Loke tycker att chips är något som borde förbjudas.
Jag vill genom att placera ut i sektioner som kan jämföras med en fin mall enligt tallriksmodellen där de får undersöka, smaka, tugga, spotta ut, svälja & ibland byta med varann ge dem möjligheten att välja vad de vill ha & inte.
Min uppfattning av födoberikning är att det gynnar både petiga och hetsätande hundar. De som inte brukar vilja äta har blivit mer intresserade av matskålen, och de som äter snabbt blir lite bromsade av att oväntade inslag dyker upp mitt i maten.
Hur kommer man då igång?
Det är enkelt, använd det du har (som är ok för hundar att äta) våga prova oavsett om det är torrisar eller färskfoder som serveras så är mitt tips att börja enkelt, skiva upp lite morötter eller gurka, lägg i en äggula & invänta reaktionen.
Vi serverar som sagt i allt från skål till kong & ben under de tre mål de får om dagen.
Så här ser vår onsdag ut:
Frukost: Bas -> Pondus färskfoder samt blandsallad, äggula & skal, röda & gula cocktailtomater, kiwiklyftor & tillskott från Svenska djurapoteket.
Lunch: Märgben & Melonslush (blodmjölsdrink)
Kvällsmål: Fylld kong med Pondusfoder, blåbär & ärtor.
Låt er inspireras & våga prova men kom ihåg att oavsett hur du serverar eller vad du serverar så spelar det ingen roll, du vet vad som passar dig & din hund.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln