Rityta 1-s

Så mycket mer än bara en hund

Vad har du för intressen? Så löd frågan när jag i måndags var på återbesök hos läkaren & jag blev nästan helt stum vilket han såg innan han formulerade om frågan & sa vad gillar du att göra, vad mår du bra utav? Och utan tvekan så säger jag, att vara med mina hundar.
Jag har funderat på detta några dagar, hur vi reagerar olika på ord & meningar, hur vi uppfattar ord som tex vad som är ett intresse eller inte?
Så vad är då mina intressen? Att träna? Nä, egentligen inte, jag tränar för att jag måste, eftersom jag älskar mat & att äta, så nä jag skulle väl inte kalla det för ett intresse, snarare ett positivt måste eftersom jag & Sofia har frukatansvärt kul när vi hänger på gymet oavsett om klockan är 04:15 på morgonen eller 20:15 på kvällen. Men då kommer nästa fråga, med tanke på att jag tränar för att jag gillar mat, kan mat då vara ett intresse? Absolut inte, jag tycker om att äta mat men avskyr att laga mat, finns det något tråkigare, för att inte tala om att behöva handla innan man lagar mat? Men så fundera jag lite till, musik är ett stort intresse & jag skulle som min bucketlist säger vilja komma till skott & lära mig spela några instrument, bilar är ett annat intresse & en dröm är att renovera en Amazon samt att köpa en riktigt fin gamal pickup att glida runt i. 
Men hundarna, är det då ett intresse? Nä, jag kan inte förmå mig att säga att de är ett intresse, däremot skulle jag vilja säga att det vi gör tillsammans är ett intresse, som tex Nose Worken, viltspåret etc, men jag definierar inte Loke, Ymer & Diva med ett intresse, de är ju min familj & snarare en livsstil jag är helt vansinnigt förälskad i men ett intresse eller att säga att de är min hobby låter fel i mina öron.
Jag är den sortens hundägare som kallar mig för mamma till hundarna, inte för att jag tror att jag är deras mamma & även om jag kallar dem för mina bebisar så är jag fullt medveten om att det är hundar jag har & inte barn samt skillnaden däremellan. För mig är ord något som förknippas otroligt mycket med känslor, att jag kallar mig mamma till hundarna innebär att för mig är ordet mamma förknippat med trygghet & vilkorslös kärlek, det är dessutom ett ord som i mina ögon står för familj, vilket jag anser att vi är & kärleken till hundarna är större än något annat.
Jag har vid flera tillfällen suttit med i grupper där det blivit heta diskussioner om hurvida detta ord är tillåtet att använda eller ej & om man då förmänskligar sina hundar genom att kalla sig mamma? Alltså, självklart förmänskligar jag dem till en viss del, jag pratar med dem & har lång diskussioner, jag beställer nya halsband samtidigt som jag säger till Jimmie "Loke sa att han behövde det" men det betyder inte att jag inte vet vad de har för behov, vilken art/ras eller vad just de behöver som individer för jag har ju trotts allt köpt inte bara en hund utan flera hundar & hade jag velat ha barn så hade jag haft det istället, men när jag nu inte har barn, kan jag inte få älska mina hundar precis så mycket som jag vill bli älskad av en förälder?
Kan jag inte få skämma bort dem precis så mycket jag vill med allt från kärlek till att låta dem ta över hela huset, köpa saker till dem & åka på världens alla äventyr?
För mig är mina hundar så mycket mer än bara hundar, de är mitt liv, jag behöver dem för att fungera & jag har dem att tacka att jag lever idag & att jag fortsätter välja livet för att jag fullkomligt älskar att leva & det är mestadels tack vare dem.
Min tacksamhet till hundarna kan jag inte beskriva med ord, men jag kan visa dem genom att skämma bort dem, genom att låta dem ta för sig av livet, ge dem möjlighet att gå höger trotts att jag sagt vänster, genom att låta dem tro att jag inte ser när de tjuvar åt sig av mackan som ligger på bordet, genom promenader i ur & skur, över berg & öppna landskap, genom äventyr & upplevelser i form av bla Nose Work & mycket mer. En hund, mina hundar är så mycket mer än bara en hund, de är min familj & tillsammans skapar vi intressen att gör atillsammans men när vi sedan återvänder hem då vill jag krama dem, se dem i ögonen & säga att jag älskar dem, precis så som jag önskar att alla föräldrar gör till sina barn.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln