Rityta 1-s

Nose Work for Life

Jag har vid flera tillfällen fått frågan, vad är det som är så kul med Nose Work? Svaret är ju ganska enkelt, ALLT precis ALLT! 
Inte nog med att hunden får jobba & använda sig utav ett av sina främsta sinnen, just luktsinnet så är det en träningsform & sport som skänker både mental & fysisk stimulans där du som hundägare bestämmer hur långt ni vill gå. 
Det behöver varken vara kostsamt eller med någon press på att tävla, Nose Worken är i grund & botten en sport som riktar sig till sällskapshunden & deras ägare för att på ett roligt & lättsamt sätt aktiveras tillsammans genom sökarbete.
Men visst är det kul att tävla, det ska jag inte sticka under stolen med & jag har själv gått ifrån att vara hundägaren som tränar för att aktivera till hundägaren som tävlar för att träna. Det betyder att utan tävlingarna så hade vi inte tränat, eller jo det kanske vi hade men då hade det förmodligen inte skett sån stor utveckling, vi hade kört på med lite hemma sök & så hade det inte varit mer med det. 
Missuppfatta inte detta nu, bara för att man inte vill tävla så är det inte sagt att det inte är någon utveckling, utan det är snarare så att jag eller vi som ekipage hade tröttnat eftersom jag är sån som person, jag måste möta nya utmaningar för att fortsätta träna & där har jag nu lagt ribban för hundarna likaså. 
När jag startar upp en grundkurs är förväntningarna, tankarna & målen väldigt blandade, men en sak har de flesta gemensamt, de är nyfikna på om hunden verkligen kommer lära sig söka just en droppe doft eller om det är köttbullen/korven hunden letar efter. Mitt svar "tja, om hunden söker köttbulle i början, vad gör det?" Med hjälp av doften bredvid dvs pairing så kommer hunden snart koppla ihop, köttbulle doft, yummy..... sniff sniff doften av eukalyptus & vips så har vi nästa gång en hund som sveper förbi en doftkälla & plötsligt tänker "aha, där är den där doften som ger utdelning i köttbullar, bäst jag går tillbaka" 
Att få se hundägare & deras hundar dvs ekipagen på kurs när denna magiska händelse utspelar sig är helt fantastiskt, jag ser en självständig, arbetande & lycklig hund med glittrande ögon & strax därefter kommer matte/husse med ett rungande jaaaa samtidigt som belöningarna ramlar ur fickorna. 
Nose Work skänker inte bara mig & mina hundar glädje som ekipage, jag har ju dessutom turen att få stå som instruktör & följa allt från nyfikna nybörjare till ekipage som stävar mot toppen & jag skulle nog vilja säga att iallafall 9 av 10 efter att ha gått grundkurs samt tränat kommer tillbaka & gör doftprov vilket är fantastiskt kul.
Att jag skulle li en sån helhjärtad supernörd i just Nose Worken trodde jag aldrig & jag kan med handen på hjärtat säga att nördigare blir det, för med utvecklingen & delmålen som bockas av kommer nya utmaningar, som givetvis måste analyseras vilket vi varje vecka gör tillsammans med Anna & hennes tjejgäng dvs Nose Work podden. Man blir aldrig fullärd, vilket även det är något som triggar mig & skapar en strävan om att suga åt mig mer kunskap samt att vara lyhörd, för det är ju så att även om det tipset, det upplägget eller den typen av tex startsignal inte passar för min hund så kan jag ta det med mig & förvalta det tills den dagen jag möter ett ekipage som kanske upplever just det tipset som en fantastisk lösning & känsla av utveckling.
Inte nog med vad Nose Worken gör för våra hundar, den hjälper även oss som hundägare att bli experter på att läsa våra hundar, hur de närmar sig & tar sig an gömman, hur det ser ut i grovsök kontra finsök, vad händer med tex svansen vid funnen gömma osv. Men vad jag ännu inte nämnt är den härliga gemenskap som finns inom Nose Worken, både under träning samt tävling, något jag uppskattar & håller varmt om hjärtat, framförallt eftersom jag har min "lilla gula hund" som tack vare denna gemenskap vuxit som tusan i sig själv genom att han fått positiva upplevelser under både träning & tävling ihop med för honom okända hundar/ekipage.
Ja Nose Work is for life, iallafall för oss & är ni nyfikna på sporten, även om ni inte vill träna ta kontakt med oss eller en instruktör i er närhet, ni kommer absolut inte att ångra er.
Hoppas vi ses där ute i Nose Workens magiska värld!

 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln